Nørrebro før og nu

— et interaktivt kort med Nørrebros historie

27. marts 2008

Nu kan du let og hurtigt klikke ind på historiske billeder og leksikonartikler om Nørrebro på http://noerrebrolokalhistorie.dk/kort. Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv guider dig gennem lokalhistorien ved hjælp af Google Maps, Wikipedia, egne arkivalier mv. En visualisering af historiske gadebilleder på et kort gør det nemmere at finde billeder og fortællinger fra netop det område, du er interesseret i.

Historisk billede fra Elmegade i Google Maps

Eksempel: Elmegade set fra Nørrebrogade, ca. 1910. (Se det interaktive kort.)

Til at begynde med kortlægger vi lokalhistoriske gadebilleder og artikler fra Wikipedia. Senere er det planen at tilføje andre typer arkivalier, som f.eks. erindringer fra specifikke steder i bydelen, artikler fra foreningens årsskrift og historiske kortgrundlag fra blandt andet 1856 og 1886, som Nørrebros udvikling fra landbrugarealer til en egentlig bydel.

Som kortgrundlag benyttes Google Maps, inspireret af sider som findvej.dk, som bl.a. kortlægger Fødevarestyrelsens kontrolrapporter og artikler fra Wikipedia.

Når historiske gadebilleder visualiseres på et kort er det nemmere at finde billeder fra et specifikt område og samtidig nemmere at kendene gaden eller området som afbiledes. Dette skal ses i forhold til f.eks. at vise billederne på listeform, som vi f.eks. gør på vores side med genoptryk af gamle postkort.

Desuden har vi et fotoprojekt i gang, som går ud på at optage nutidige fotografier med nøjagtig samme motiv som de historiske billeder. En sammenligning af før og nu vil naturligvis illustrere gadernes forandringer, husenes gavle og facader, transportmidlernes udvikling, butikkernes forandring og ikke mindst menneskers tøj og udseende.

Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv har siden 1983 indsamlet en stor mængde historisk materiale fra Nørrebro: Bøger, tidsskrifter, erindringer, lyd- og videobånd og i særdeleshed fotografier, billeder og tegninger. Udover at indsamle materiale om bydelens historie er foreningens formål at formidle lokalhistorien til interesserede medborgere, og som led i dette offentliggøres nu hjemmesiden, http://noerrebrolokalhistorie.dk/kort, hvorpå stedbestemte arkivaler vises på kort fra Google Maps.

Mere information kan fås ved henvendelse til foreningens webmaster og softwareudvikler, Thomas Bøvith, email: webmaster@noerrebrolokalhistorie.dk

Forskellige skærmdumps af kortet:


Læs mere om Årsskriftet.

Foto fra arkivet

Nørrebrogade, set fra Dr. Louises Bro

Nørrebrogade, set fra Dr. Louises Bro. (Se flere billeder fra Nørrebro).

Vidste du at ...

Nørrebrogade fra Runddelen og ud til Nørrebro Station hed Lygtevej indtil 1873?

Bliv medlem

Ved at blive medlem af Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv støtter du foreningens arbejde for at udbrede kendskabet til og styrke interessen for Nørrebros historie og lokale identitet. Du modtager ved indmeldelse det nyeste årsskrift, som hver år i februar udsendes til foreningens medlemmer. Som medlem har du også mulighed for at deltage i foreningens arrangementer.

Nyhedsbrev

Abonnér på foreningens nyhedsbrev og bliv orienteret om byvandringer, foredrag og udgivelser: